Život je zmena, zmena je život

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mám na niečo chuť - analýza jedálnička

Za posledný týždeň ste si mali spísať jedálniček troch vybraných dní. Teraz sa na ne pozrieme bližšie.

1. hlavné jedlá
Skúste určiť hlavné jedlá dňa. Koľko ich je? Po akom čase po nich nasleduje ďalší chod?
Ideálne by mali po sebe jedlá nasledovať v intervaloch 1 až 3 hodín, záleží od ich sýtosti a takzvaného glykemického indexu. Obed ako kompletné jedlo by Vás mal zasýtiť tak na tri hodiny, pokiaľ bol menší alebo sladký aspoň na dve, ak ste hladný už po hodine, buď je to len chuť, máte rýchle trávenie, alebo treba obmeniť stavbu Vášho obeda.

2. desiata, olovrant ... menšie jedlá
Všeobecne sa vraví, že by sme mali jesť viac menších porcií počas celého dňa. Orientačne niečo v rozmedzí 5-7.
Nezaoberajte sa počtom, hľadajte časový rozdiel. Po ovocí by mala byť pauza 1-1.5 hodiny, po bielkovinách asi 2. Všeobecne 1-2 hodiny podľa druhu jedla a vášho trávenia.

Takže vezmite svoj jedálniček:
1. nájdite a označte hlavné jedlá: raňajky, obed, večera, druhá večera a pod. (napr. zelenou)
2. jedlá dve hodiny po hlavnom jedle označte inou farbou (napr. červenou)
3. prvé neoznačené jedlo označte treťou značkou (napr. žltá)
4. A - žlté jedlo je len malý snack: tyčinka, ovocie, sladkosť; jedlá za nabližšiu niečo menj ako hodinu označte (napr. modrou)
4. B - žté jedlo je trošku výživnejšie: chlieb s nátierkou, šalát, musli; jedlá za nabližšiu hodinu a pol označte (rovnako ako v 4. A) body 3. a 4. opakujte, kým nemáte označené každé jedlo, ak by ste mali nejaké označiť znova, nechajte mu pôvodnú farbu.

Postup, ak ste si nepísali čas:
1. nájdite hlavné jedlá - zelená farba
2. nájdite menšie jedlá, maximálne dve medzi každými dvoma zelenými - žlté
3. zvyšok označte modrou

Zjednodušene by sa dalo povedať, že červené a modré jedlá by na jedálničku vôbec nemali byť.
Najčastejšie sa objavia, keď máme skrátka na niečo chuť, jeme jedlá s vyšším glykemickým indexom, po ktorých sme prirodzene rýchlejšie hladný, alebo je naše trávenie skrátka rýchlešie ako u väčšiny ľudí. Najzradneší býva prvý prípad: rozdiel medzi chuťou a hladom, preto som sa najskôr zamerala naňho.

Plán na ďalší týždeň je celkom jednoduchý:
1. opäť si zapisujte aspoň tri dni Váš jedálniček, aspoň orientačne si zapisujte čas
2. tentokrát pridávajte svoje pocity, poznámky, prípadne že ste v ten a ten čas mali na niečo chuť a rozhodli ste sa, že si to nedáte.
3. ŠPECIÁLNA ÚLOHA: keď dostanete chuť na niečo malé, napustite si pohár vody, vypite ho, ďalší si vezmite so sebou a vráťte sa k pôvodnej činnosti. Keď dopijete aj druhý pohár a chuť neprechádza, tak si dajte to, čo Vás tak láka.

Ako sa hovorí, hlad je len maskovaný smäd. V ďalších prípadoch dostanete chuť na niečo iné. Ale POZOR!!! Postup v bode 3 neaplikujte tri hodiny po poslednom veľkom jedle a dve hodiny po poslednom malom jedle, vtedy sa naozaj najedzte!

A ešte časť pre tých, ktorý jedia naopak málo často:
Vstaňte o pól hodinku skôr a pripravte si desiatu. Alebo poproste člena rodiny, ktorý má čas, či Vám desiatu pripraví. Alebo vyrazte z domu o 15 minút neskôr a cestou do práce/školy si desiatu kúpte. Alebo si ju kúpte cestou domov. Pokiaľ tomu Vaša práca vyslovene  neodporuje, dajte si každé 2-3 hodiny aspoň niečo malé.

Nový začiatok | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014