Život je zmena, zmena je život

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Boj s vlčím hladom - pravidelná strava

Minulý týždeň ste dostali za úlohu odolávať svojej chuti na jedlo pomocou vody, podľa hesla hlad je len maskovaný smäd. Poďme sa pozrieť, ako sa Vám darilo.
Rozdeľme si jedlá do niekoľkých skupín podľa toho, ako rýchlo ste po nich boli hladný. Všeobecne môžte brať orientačne čas, kedy ste si dali najbližšie jedlo, prípadne ak ste odolávali veľa, čas kedy to začalo byť ťažké. Vytvorte skupiny rozdelené po pól hodine alebo hodine.

Skupina do pól hodiny:
Najčastejšie sa tu vyskytujú vyslovene sladkosti, ak máte rýchlejšie trávenie aj niektoré druhy ovocia. Kým si zvyknete jesť pravidelne, skúste všetko, okrem dezertov prípadne pohostenia na oslavách, všetko z tejto kategórie vyradiť. Sladkosti sú super, ale asi nie je úplne ideálne, ak si dáte tyčinku s energetickou hodnotou obeda každých 15-20 minút. Skúste po nich vydržať aspoň hodinu "o vode", ak to bude ťažké, skúste na čas zmeniť typ sladkostí napríklad na musli.

Skupina do 1 hodiny:
Ak sa vám sladkosti dostali do tejto časti, ideálne bližšie k hornej hranici, nad 45 minút, nie je nutné ich vyradiť, len si ich nedávajte miesto  "normálneho jedla". Mala by sa tu nachádzať aj väčšina sladšieho ovocia, prípadne sladký obed.

Skupina do 2 hodín:
Tu by sa mali nachádzať menšie jedlá. Desiata, olovrant. Týmito jedlami bys te mali zozačiatku nahradiť tie z prvých dvoch kategórii, s výnimkou ovocia, to má výnimku.

Skupina 2 a viac hodín
Pokiaľ po týchto jedlách naozaj nie ste hladný, sú pre Vás ideálnou voľbou hlavného jedla.


Vo väčšine zamestnaní sa najčastejšie dostávame do režimu večera, druhá večera, večerná desiata, niečo malé pred spaním, prípadne sa pridá ešte obed, káva prípadne mešie raňajky. Preto najťažšou časťou býva začať pravidelne jesť. Či už začínate zhora alebo zdola, ideálne je postupne sa dostať na také rozmedzie potrvín, aby ste nezačali byť hladný a hlavne predišli takzvanému vlčiemu hladu.
Prvým krokom bývajú raňajky. Vraví sa, že človek by sa mal bezpodmienečne naraňajkovať, ale netrba rať všetko tak striktne. Ak chodíte do práce narýchlo a máte čas, stačí ak si dáte pár hodín po zobudení väčšiu desiatu. Správna voľba raňajok veľmi idividuálna, preto by som Vám odporúčala experimentovať.

A tu sme už pri Vašej domácej úlohe:
1. skúste začať deň raňajkami alebo väčšou desiatov. Ideálne bude, ak si každý deň dáte niečo iné.
2. podobne ako minulý týždeň si značte Váš jedálniček, tentokrát však iba časy, ale aspoň 4 dni z týžňa.
3. skúste vyradiť alebo nahradiť jedlá, po ktorých ste rýchlo hladný.

Nový začiatok | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014