Život je zmena, zmena je život

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako na tom sme

Prvý krok na vašej ceste nemusí byť vždy bezhlavé vrhnutie sa do plánu, skúste najskôr zistiť, kde ste teraz.
Väčšina návodov na to, ako začať zdravo žiť, sa začína vetou: "Začnite športovať a zdravo jesť." "Musíte prijať menej kalórii ako vydáte." "Mesiac sa stravujte podľa tohto jedálničku a potom sa už len vyvarujte nasledujúcim kombináciám." a podobne. Nie že by tieto metódy nefungovali, ale dodržať pravidlá zvládne len zlomok ľudí. Nám ostatným ostáva tisíc a jeden ďalších pokusov a neustále sklamania. Netvrdím, že sa niekam pohnete bez pevnej vôle, ale vždy si môžme všetko trošku uľahčiť. Na úkor času.

Ako ďalšiu z mnohých možností by som Vám chcela ponúknuť postup, ktorý fungoval u mňa. Konkrétne kroky sú stále vo vývoji, preto by som privítala, keby ste mi písali Vaše názory a pripomienky.
Ale teraz sa pustime rovno do Vašej prvej "domácej úlohy", dať si dokopy, ako na tom ste:

1. Strava
Najbližší týždeň si vyberte tri dni, počas ktorých si budete zapisovať, čo zjete. Neobmedzujte, jedzte to, čo bežne. Len si so sebou všade noste kus papiera, na ktorý si zapíšete každé sústo. Vrátane malinoviek a ovocných štiav. Netrápte sa kontrolou množstva, ak idete na pivo, napíšte si skrátka pivo. Dobré je pripísať si aj čas, uľahčí to následnú analýzu, ale postačí, ak zachováte poradie.
Odporúčam Vám zapisovať si na začiatku každý deň a neskôr si z nich vybrať tri, ktoré patria medzi tie reprezentatívnejšie. Ukazovať ich nebudete nikomu, ale načo si zbytočne trápiť svedomie, keď nemusíte.
Zároveň si, ak máte pocit, že to potrebujete, môžte značiť aj množstvo vypitej vody. Tu sa zamerajte skôr na celkový objem, počítajte napríklad po fľašiach alebo pohároch. Málokto chodí s odmerkou vo vrecku.
Je na Vás, ktoré tekutiny zarátate. Nápoje ako káva alebo bublinkové nápoje sú v tomto dosť diskutabilné, takže záleží skôr na Vašom úsudku a pocite uhasenia smädu.

2. Pravidelné aktivity
Aké aktivity sú súčasťou Vášho bežného dňa? Umývanie riadu? Ukladanie detí? Chodíte autobusom a máte zástavku ďalej od domu? Nezabudnite na nič, počíta sa aj pletenie.
Nezabudnite ani na duševné aktivity. Mozog spáli najväčší podiel energie vporovnaní s ostatnými orgánmi.  Dôležitým faktorom je aj psychická záťaž. Práca na poslednú chvíľu vyčerpáva nielen tým, ako zrýchľujete tempo.

3. Duševná pohoda
Keď sme v strese, odráža sa to aj na našom fyzickom zdraví. Stres a nervozita zaťažujú naše telo niekedy viac celodenná túra. Skúste si spraviť behom týždňa čiarku za každú chvíľu, keď sa budete cítiť mizerne.

4. Celková fyzička
Neznašte sa teraz zaradiť do nejakej kategórie, iba sa zamyslite. Neporovnávajte sa s vrstovníkmi ani tým, čo ste dokázali pred pár rokmi. Hlavné je, či zvládate to, čo od seba očakávate. Samozrejme, že nie je v poriadku ak strácate dych po párminútovej prechádzke s deťmi, ale pri sedavom zamestnaní sú Vaše priority skrátka odlišné.

Nový začiatok | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014